Puheenjohtajan palsta

Markku Ulmanen

  • KVES:n jäsen vuodesta 2020 alkaen
  • hallituksen jäsen vuodesta 2021,  puheenjohtaja vuodesta 2024 alkaen
  • EKL:n Kuopion piirin puheenjohtaja vuodesta 2021 alkaen
  • Kuopion Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja syksystä 2023 alkaen

Yksinäisyyden vaikutus hyvinvointiin

Yksinäisyys vaikuttaa merkittävästi ihmisen hyvinvointiin monin tavoin. Seuraavassa on tiivistettynä yksinäisyyden vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen:

Fyysiset vaikutukset:

  1. Pitkäaikainen yksinäisyys voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja sydänkohtauksiin.
  2. Yksinäisyys voi heikentää immuunijärjestelmän toimintaa, mikä tekee alttiimmaksi sairauksille.
  3. Yksinäisyyttä kokevat ihmiset kärsivät usein unihäiriöistä, kuten unettomuudesta, mikä heikentää yleistä hyvinvointia.
  4. Yksinäisyys on yhdistetty myös kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen ja kroonisen kivun, lisääntyneeseen riskiin.

Psyykkiset vaikutukset:

1. Yksinäisyys on voimakkaasti yhteydessä masennukseen ja  ahdistukseen. Se voi myös pahentaa olemassa olevia 

      mielenterveysongelmia.   

2. Yksinäisyys voi johtaa alhaiseen itsetuntoon ja negatiivisiin ajatuksiin itsestä. 

3. Pitkäaikainen yksinäisyys aiheuttaa kroonista stressiä, joka voi heikentää henkistä ja fyysistä terveyttä.

4. Yksinäisyys on yhdistetty kognitiivisten toimintojen, kuten muistin ja keskittymiskyvyn, heikentymiseen, erityisesti             ikääntyneillä.

Sosiaaliset vaikutukset:

1. Pitkäaikainen yksinäisyys voi johtaa sosiaalisten taitojen heikentymiseen ja vaikeuksiin luoda ja ylläpitää ihmissuhteita.

2. Yksinäisyyden kokemus voi vähentää tunnetta kuulumisesta yhteisöön, mikä lisää syrjäytymisen riskiä.

Yksinäisyyden vaikutukset ovat laaja-alaisia ja voivat olla hyvin vakavia. Siksi on tärkeää tunnistaa yksinäisyyden merkit ja hakea apua tarvittaessa.

Eri menetelmät, kuten sosiaalisten verkostojen vahvistaminen, terapia ja osallistuminen yhteisölliseen toimintaan, voivat auttaa vähentämään yksinäisyyden negatiivisia vaikutuksia.

Eläkkeensaajien keskusliitto EKL on tunnistanut nämä yksinäisyyden aiheuttamat haitat ja haluaa omalta osaltaan edesauttaa ja tukea yksinäisyydestä kärsiviä tai yksinäisyyttä tuntevia ihmisiä Kokemusvoimalla näkyväksi hankkeen avulla. Hanke toimii Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Pohjois-Savon alueilla. Kokemusvoimalla näkyväksi -toiminnassa järjestetään vertaistukea yli 55-vuotiaille eläkkeelle siirtyville henkilöille, sekä pyritään lisäämään ja monipuolistamaan julkisuudessa käytävää keskustelua yli 55-vuotiaista.

Hankkeella on kaksi toimintamuotoa:

Vertaisryhmät

Vertaisryhmissä osallistujat pääsevät tapaamaan samassa tilanteessa olevia ihmisiä. Ryhmissä lisäksi tutustutaan eläkkeensaajien palveluihin, edullisiin harrastusmahdollisuuksiin ja keskustellaan elämänmuutoksen aiheuttamista kysymyksistä. Ryhmät tapaavat säännöllisesti tietyn ajanjakson ajan. Syksyn 2024 ryhmät kokoontuvat 8 kertaa.

Viestintäryhmä

Hankkeen tueksi kootaan erillinen viestintäryhmä. Ryhmän tehtäviin kuuluu esimerkiksi lehtikirjoitusten laatiminen, blogipostaukset ja sosiaalisen median päivittäminen hankkeen osalta. Ryhmän tehtävät muodostuvat ryhmäläisten taitojen ja kiinnostusten kohteiden mukaan. Ryhmälle järjestetään myös tarvittavaa koulutusta. Lisäksi on suunnitteilla hankkeen teemoista podcast-sarja, jonka suunnittelussa ja toteuttamisessa viestintäryhmällä on keskeinen osa.

Kokemusvoimalla näkyväksi-hankkeeseen etsitään vapaaehtoisia Kuopioon ja Varkauteen ohjaamaan eläkkeelle siirtymässä olevien vertaistukiryhmiä.

Yksin ei tarvitse olla. Jokaiseen ryhmään tulee 2-3 ohjaajaa. Lisäksi vapaaehtoiset saavat koulutuksen, opaskirjasen ja tukea tehtävän aikana.

Tässä vapaaehtoistehtävässä ei tarvitse mitään erityistaitoja. Riittää, että haluaa ja osaa kohdata erilaisia ihmisiä ja haluaa antaa kahden kuukauden ajan muutaman tunnin viikossa aikaa ryhmäläisille. Sen pidempään aikaan ei tarvitse sitoutua.

Ohjaajana toimimisessa keskeistä on ryhmäläisten tasapuolinen kohtaaminen, hyvän ilmapiirin luominen ja kaikkien mukaan saaminen keskusteluihin ja toimintoihin. Vapaaehtoisen ei tarvitse olla esim. eläkeasioiden asiantuntija.

Kiinnostuitko asiasta?

Ota yhteyttä Nonnaan 050-5736068 tai nonna.lemola-palm@ekl.fi. Sähköpostilla ilmoittautuessasi kirjoita viestiin nimesi ja puhelinnumerosi. Nonna on sinuun yhteydessä ja kertoo lisää ryhmäohjaajan tehtävästä ja koulutuksesta.